Pin It

27 Ιανουαρίου θυμόμαστε μία πολύ σημαντική μέρα, μια μέρα μνήμης, το ολοκαύτωμα των Εβραίων από τους Ναζί …

...την γενοκτονία των Θεσσαλονικέων Εβραίων… μία μέρα που δεν πρέπει να την προσπερνάμε χωρίς σεβασμό για αυτούς τους ανθρώπους!!!
Στο σχολείο μαζί με τον δάσκαλό μας συζητήσαμε αρκετά για το ολοκαύτωμα και για τον απάνθρωπο τρόπο με τον οποίο οι Ναζί εξόντωναν τους αθώους αυτούς ανθρώπους!

Γνωρίσαμε καλύτερα την Άννα Φρανκ καθώς μέσα το ημερολόγιό της… Ψάχνοντας περισσότερα για μια εργασία μου στο σχολείο, ανακάλυψα την Άννα Φρανκ της Θεσσαλονίκης Την Ροζίνα Ασσέρ Πάρδο!

 

 

Έχω τη χαρά ο κουμπάρος του γονιών μου ο Κώστας Ζούκας να τραγουδάει υπέροχα Εβραϊκά τραγούδια… Έτσι τον παρακάλεσα να μου τραγουδήσει λίγους στίχους, για να τους μοιραστώ μαζί σας και να ζωντανέψουμε την μαύρη εκείνη εποχή, σαν έναν μικρό φόρο τιμής και σεβασμού… το έκανε με μεγάλη προθυμία… και εγώ έχω μείνει συγκλονισμένη από την αισθαντική φωνή του, που με μετέφερε πίσω στον χρόνο!

Όλο αυτό το ταξίδι μου στα χρόνια αυτά της κατοχής, με τα συμβάντα στην πόλη της ρίζας μου, με έχει σοκάρει, γιατί και εγώ κατάγομαι από τη Θεσσαλονίκη μπορεί να μην είμαι Εβραία, μα σκέφτομαι όλους όσους έχασαν τότε φίλους τους, ολόκληρες οικογένειες φίλων τους! Όπως λέει η Ροζίνα Ασσέρ Πάρδο εύχομαι κάτι τέτοιο κάτι τόσο απάνθρωπο να μην ξανασυμβεί!

Ισπανοεβραϊκό σεφαραδίτικο τραγούδι που συνήθιζαν να τραγουδούν, στις γιορτές οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, της Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων!

Άνοιξη στη Θεσσαλονίκη,
Βρήκα στο Maslum's cafe,
ένα κορίτσι με μαύρα μάτια
τραγουδώντας και παίζοντας το ούτι.
Ω, Τύχη, μην λείπεις
από το καφέ του Αβραάμ Μασλούμ.
Εξαφανίζεις τις θλίψεις μας
όταν τραγουδάς και παίζεις το ούτι.
Παίρνεις το ούτι στο χέρι σου
με τέτοιο αέρα και χάρη.
Τα δύο σου μάτια λαμπερά
με έβαλαν φωτιά.

Τα σεφαραδίτικα τραγούδια είναι η έκφραση μιας ευρύτερης μεσογειακής μουσικής παράδοσης που περιλαμβάνει στοιχεία ισπανόφωνων μελωδιών, τραγούδια της Μικράς Ασίας και της Πόλης, τις μουσικές του Αιγαίου και της Κρήτης, βαλκανικούς ρυθμούς και χορούς, τσιγγάνικα μοτίβα αλλά και Ιταλικές καντάδες.

Ετοίμασα ένα βιντεάκι, που αποτελεί και την εργασία μου για το σχολείο, με εκφώνηση που έκανα για να την μοιραστώ μαζί σας! 

"548 ημέρες με άλλο όνομα" & "Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ" είναι τα βιβλία που ζήτησα από τους γονείς μου, για να με ταξιδεύσουν τις επόμενες βδομάδες!

 

Πηγές:
● ΡΟΖΙΝΑ ΑΣΣΕΡ ΠΑΡΔΟ - Πνευματικά Δικαιώματα ΑΘΗΝΑΪΚΟ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
● Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
● ΑΜΠΕ
● Euronews
● INTIME NEWS /Φωτ. Αρχείου
● Θεσσαλονίκη: Κρυφή λήψη μεταξύ Μαρτίου και Αυγούστου 1943. Εβραίοι καθ΄ οδόν προς τα τρένα εκτόπισης για το Άουσβιτς και την Τρεμπλίνκα, ©Państwowe Muzeum Auschwitz-Birkenau
● Ο Χαΐμ και η Ευγενία Πάρδο με τις κόρες τους Λιλή (1929–2012) και Ροζίνα (*1933), ©Αρχείο Βίκτωρ Ασσέρ
● 15 Μαρτίου 1943: Δελτίο ταυτότητας για την Ευγενία, τη Ροζίνα και τη Ντενίζ Πάρδο την ημέρα της πρώτης εκτόπισης, ©Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, Αθήνα
● archive.occupation-memories.org

  • 2
  • 9
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
Pin It